HomeEen top carrière in het groen!

Een top carrière in het groen!

Arjan Christianen
Arjan Christianen

Voorman
T: 0165 59 00 90

Stel mij een vraag

Op elfjarige leeftijd ben ik begonnen in de jeugd van NAC, zo vertelt Arjan Christianen, voorman bij idverde Realisatie, vestiging Roosendaal. Hier heb ik mijn gehele jeugdopleiding doorlopen. Als keeper stond ik vele uren per week onder de lat en trainde ik op hoog niveau. Naast het veld heb ik na mijn middelbare school de BBL-boomteeltopleiding gevolgd, op MBO 2 niveau. In het groen werken vond ik leuk: samen met collega’s iets moois creëren en het contact met de klant vind ik ook fijn. Tijdens mijn opleiding heb ik bij een boomkwekerij gewerkt en dit beviel me hartstikke goed! Op 18-jarige leeftijd was het werken in het groen en keepen niet meer te combineren en heb ik gekozen voor een topsport carrière.

Van groene grasmat naar groen aanleg en onderhoud

In de jaren erna ben ik bij meerdere clubs actief geweest. Na NAC Breda en twee jaar Fortuna Sittard ben ik naar RBC Roosendaal gegaan. Hier heb ik drie jaar gespeeld toen de club failliet ging. Heel erg jammer, maar gelukkig kon ik naar Willem ll. In de periode bij RBC ben ik thuis gestart met een cursus tuintekenen. Oude liefde roest niet en toen ik bij Willem ll twee jaar op de bank had gezeten, wist ik dat het tijd was voor een nieuwe stap. Of eigenlijk terug naar waar ik vandaan kwam. In het laatste jaar van Willem ll heb ik meegelopen met een hovenier uit het dorp en toen m’n contract bij Willem ll afliep, ben ik bij de hovenier gebleven. En dat is nu zo’n negen jaar geleden!

Mijn nieuwe carrière beviel me prima. Lekker buiten werken, mooie dingen maken voor tevreden klanten. In die tijd heb ik ook de MBO 3 en 4 opleiding gevolgd en behaald. Maar na een tijdje kreeg ik behoefte aan meer. Ik wilde graag verder groeien in de groensector. Bij het kleine hoveniersbedrijf in het dorp was hier geen mogelijkheid voor. Na een prettig gesprek bij idverde Realisatie, vestiging Roosendaal, waar ik terecht ben gekomen na het reageren op een vacature, ben ik gestart als hovenier. Inmiddels werk ik er alweer 2 jaar en ben ik door het opbouwen van ervaring, doorgegroeid naar voorman.

Soms vragen collega’s me: is het niet lastig om in zo’n compleet andere branche te werken? Tuurlijk, het is wennen om het roer om te gooien, maar vanaf het eerste moment bij idverde voelde ik me op mijn plek. Je krijgt de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en zo nodig hiervoor cursussen te volgen. Vanuit idverde wordt hier veel aandacht aan besteed.

Aan welke projecten werk je zoal?

Qua projecten werk ik veel bij kinderdagverblijven. Ik leg hier kleine babytuintjes aan, voer onderhoud uit en los meldingen op. Onze opdrachtgever zit zowel in Den Haag als Breda en de meeste projecten vinden dan ook daar plaats. Daarnaast werk ik ook aan het onderhoud van particuliere tuinen.

Een project dat me altijd zal bijblijven, zo vertelt Arjan met een lach op z’n gezicht, is de aanleg van het schoolplein bij de Kennedyschool in Breda. Een groot plein, waar we met z’n tweeën begonnen zijn. We hebben hier nauw samengewerkt met de onderaannemer voor het grond- en straatwerk en hebben uiteindelijk een aantal speeltoestellen, kunstgras gelegd en de beplanting gepland. Het is mooi om te zien hoe de kinderen van de school als het project klaar is, veel plezier beleven aan dit plein!

Waar sta je over 5 jaar?

Grappig dat je die vraag stelt, want als je me dit 2 of 3 jaar geleden had gevraagd, dan had ik volmondig ‘hoger op in een buiten functie’ gezegd. Helaas ben ik op dit moment herstellende van een rugblessure en weet ik dus niet zo zeker welke kant ik op kan en wil gaan. Wat ik zeker weet, is dat ik verder wil. Meer kennis vergaren en niet stil blijven staan. Het fijne en bijzondere van idverde is, dat hier ruimte voor is. Er zijn gesprekken geweest over de mogelijkheden qua werk als het lichamelijk allemaal beter gaat, wie weet is dat wel een (deels) binnen functie, in de vorm van uitvoerder. Wie zal het zeggen? Als het gevoel en de inzet maar goed is, dan komt de rest vanzelf!

Wil jij ook de overstap maken naar een groene carrière?