Boomklimmen. Het was een van de favoriete bezigheden van Tom Wolters in zijn jeugd. Dat hij Natuurbeheer ging studeren aan de land- en tuinbouwschool in Roermond en aansluitend 5 jaar bij een boomkwekerij ging werken, was hem dan ook op het lijf geschreven. “Ik heb inderdaad van mijn hobby mijn werk gemaakt”, glimlacht de 39-jarige Limburger.
Ruim 16 jaar geleden kwam hij bij idverde NL (toen nog BTL) terecht in de functie groenvoorziener. “Door de jaren heen heb ik verschillende opleidingen mogen volgen waarmee ik mezelf continu heb kunnen door ontwikkelen. Eerst heb ik de opleiding tot European Treeworker gedaan. Daarna heb ik een interne opleiding gevolgd om de hele technische kant van boomverzorging te leren, European Tree Technician.”
In de tussentijd overwoog hij nog wel om een overstap te maken naar een ander bedrijf. “Ik heb destijds met onze vestigingsmanager om de tafel gezeten en hij vroeg me waar mijn wensen dan lagen. De slotsom was dat ik bij idverde NL bleef en alle ruimte kreeg om binnen ons bedrijf een eigen afdeling Boomverzorging op te zetten. Dat heeft ontzettend goed uitgepakt. Onze vestiging groeide explosief. Een derde van onze werkaanvragen betreft voortaan boomverzorging. Vroeger was dit werk dat we mondjesmaat deden als winterwerk. Tegenwoordig werken elke winter zo’n vijfentwintig man alleen al voor de boomverzorging!”
Na afronding van zijn studie timmerde Tom enkele jaren aan de weg als uitvoerder. Een paar jaar geleden werd hij projectleider. “Ik ben in mijn tijd als uitvoerder altijd betrokken geweest bij de calculaties van de grote bestekken. Daarvoor werkte ik in heel Nederland, Duitsland en België. Altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingen. Het was steeds lastiger te combineren om buiten mee te draaien in de boomverzorging en binnen de opzet voor de projecten te doen. Aangezien ik ook geen 18 meer ben en over een poosje 40 word, heb ik gekozen om meer binnenwerk te doen.”
Het geeft de projectleider van de vestiging Roermond veel voldoening om te mogen werken aan een groene leefomgeving. “Neem de gemeente Weert waar we nu het stedelijk gebied klimaatbestendig maken. Veel boomarealen zijn naoorlogs aangeplant. De groeiplaatsen zijn niet toereikend om de bomen heel oud te laten worden. We bekijken welke bomen vervangen moeten worden en welke klimaatbestendige bomen terugkomen. Ook proberen we vergrijsde straten te vergroenen. Ik vind het heel waardevol om met mijn collega’s zulke projecten te realiseren.”