Martijn ten Arve

"Uit de keuken, het groen in"

De pollepel en het koksmes waren lange tijd het dagelijkse gereedschap van Martijn ten Arve. In 2018 ruilde hij deze in voor een schop, zaag en kruiwagen. De zij-instromer vertelt hoe hij via uitzendwerk een vaste baan verwierf bij idverde Realisatie in Utrecht en zich diplomeerde tot hovenier.

In de moestuin van zijn vader ontdekte Martijn als kind zijn fascinatie voor voedsel en groen. Het waren ook precies deze twee vakgebieden waartussen hij twijfelde bij zijn keuze voor een mbo-opleiding. “Het werd de koksopleiding, omdat ik al een bijbaantje in de horeca had en dat beviel wel goed.”

Jarenlang kookt Martijn met plezier én op niveau in een restaurant. Op enig moment beginnen de lange dagen, het harde werken op momenten dat anderen vrij zijn en het constant werken onder tijdsdruk hem tegen te staan. “Toen ik nadacht over ander werk, had ik al heel gauw het groen weer in mijn hoofd. Nadat ik had uitgerekend dat het financieel haalbaar was om van baan te veranderen, ben ik een uitzendbureau binnengelopen.”

Ik wilde doorgroeien. Die wens was wederzijds.

Zo komt Martijn in 2018 bij idverde Realisatie in Utrecht terecht. Hij begint als assistent hovenier en maakt direct zijn ambitie duidelijk. “Ik wilde doorgroeien. Die wens was wederzijds. De afspraak was dat ik zou aankijken of het fysiek zware werk me lag. Ik ben nog redelijk jong, dus ik heb er geen enkele moeite mee.” Na een jaar begint Martijn via zijn werkgever aan de volwassenopleiding voor hovenier in Houten. “Het studeren in combinatie met werken vond ik pittig””, zegt hij. Desondanks haalde hij zijn diploma.

Het is die afwisseling die het groenvak zo uitdagend maakt

Inmiddels pakt Martijn allerlei projecten aan. “Het werk is heel divers. Van daktuinen tot groenprojecten op de grond. Afgelopen weken heb ik aan de renovatie van een speelplaats bij een basisschool gewerkt. Daarvoor was ik met de aanleg van een groendak bezig. Het is die afwisseling die het groenvak zo uitdagend maakt.”

De zij-instromer zegt ‘een wereld van verschil’ te ervaren ten opzichte van zijn vorige werk. “Ik ben echt wel gelukkiger in mijn werk geworden. Ik ben lekker veel buiten en vind werken in het groen rustgevend. Natuurlijk hebben we deadlines, maar in het weekeinde en in de avonden heb ik meer vrijetijd om tot rust te komen. Het is geen hollen en rennen meer. Ik heb ook echt een leuk team om mee te werken. Ik voel me goed en zit op mijn plek.”

Hij prijst idverde NL als werkgever. “Ze kijken naar de persoon achter de werknemer. Dat vind ik heel belangrijk. En als je zelf de motivatie hebt, krijg je volop mogelijkheden tot zelfontplooiing via cursussen of opleidingen. Zelf wil ik nog wel de stap naar voorman zetten. Aangezien ik net vader ben geworden, is dat een wens voor de toekomst. Ze gaan trouwens ontzettend goed om met mijn nieuwe privésituatie. Ik krijg veel ruimte om de balans te vinden tussen het ouderschap en mijn werk. Dat maak je echt niet overal mee!”

Word de collega van Martijn!

Hovenier

 • Roosendaal
 • 32-40 uur
 • MBO
 • Vanaf €2580,- p.m.

Voorman

 • Roosendaal
 • 32-40 uur
 • MBO
 • Vanaf €2883,- p.m.

Hovenier Aanleg

 • Heijningen
 • 32-40 uur
 • MBO
 • Vanaf €2580,- p.m.