Daan Vermeulen

‘Een uitdagende, maar superleuke stage!’

Daan Vermeulen liep in het voorjaar van 2023 stage bij idverde Advies in Den Bosch. De 23-jarige student aan HAS Green Academy heeft voor verschillende doelgroepen in de zorg uitgezocht welke groene inrichting het beste bijdraagt aan hun welzijn.

“Dat groen meerwaarde heeft, weten de meeste mensen wel. Maar hoe je met groen voor mensen een helende omgeving creëert, vraagt om goed doordachte gebiedsinrichting”, vertelt Daan Vermeulen, derdejaars student Management van de Leefomgeving. Laat dat nou precies zijn wat hij op school leert. Vanuit de specialisatie planning and development zit Daan vooraan in het proces van gebiedsontwikkeling. “Na de minor Community Development wist ik dat ik graag met mensen in een gebied wilde werken. Zodoende zocht ik gericht naar een stageplaats die me dit kon bieden.”

Warm ontvangst

Een informerend telefoontje naar idverde Advies leverde hem ’een goed gesprek en een mooie uitdaging’ op bij de afdeling die zich bezighoudt met groenprojecten in de zorg. “Ik herinner me een warme ontvangst. Mijn opdracht was om voor verschillende doelgroepen bij onder meer zorginstellingen een soort leidraad te ontwikkelen die collega’s kunnen gebruiken bij de uitvoering van hun groenprojecten. Elke aandoening kent specifieke klachten en vraagt om een eigen aanpak. Allemaal zaken waar je als gebiedsontwikkelaar rekening mee moet houden.”

Daan Vermeulen
Veel vrijheid

Daan kreeg veel vrijheid bij de uitvoering van zijn stageopdracht. Hij koos vier doelgroepen uit: psychogeriatrische zorg (dementie en ouderen), een visuele functiebeperking, een mentale aandoening en fysieke revalidatie. Na een duik in de (zorg)wetgeving, de achtergronden van de aandoeningen en leerzame werkbezoeken aan zorglocaties kon de tekstuele uitwerking beginnen.

Supergezellig op de werkvloer

In 20 weken leerde de stagiaire plannen in de praktijk, zijn planningen aanpassen, samenwerken met andere specialisaties en vooral hoe belangrijk een goede werksfeer is. “Het was supergezellig op de werkvloer. Niet alleen maar serieuze praat, maar ook flauwe grapjes onderling. Dat helpt zeker om tot een goed resultaat te komen.”

Trots

Daan heeft voor elke doelgroep een visie voor ‘groener zorgen’ uitgewerkt, een visueel ontwerp van tuinen en leefgebieden. Daarbij heeft hij specifieke ontwerpideeën onderbouwt per zorgvraag. “Denk aan tuin vol herinneringen aan het verleden voor mensen met dementie, een beleeftuin met ritselende bladeren die mensen met verminderd zicht geruststelt, een tuin met beweegmogelijkheden die een lichamelijk revalidatie ondersteunt of een tuin met rustgevende geuren en een kweektuin die helpen bij het vinden van rust, zingeving en structuur bij mentale klachten. Ik ben wel trots op het eindresultaat.”

Samenwerken voor een goed resultaat

De stagiaire vond het super dat hij ‘zonder veel kennis over groener zorgen’ toch bij idverde NL terecht kon en er heel prettig heeft samengewerkt met groene specialisten. “Dat is ook echt de kracht van dit bedrijf dat ze meerdere specialismen in huis hebben en dat iedereen met elkaar samenwerkt om tot een goed resultaat te komen. Mijn stage is me zo goed bevallen dat ik zeker nog wel een keer aanklop voor een baan bij idverde NL. Eerst afstuderen!”

Wil jij ook stagelopen bij idverde NL?