Julia van der Heijden

"Ik krijg hier zoveel kansen"

Julia van der Heijden kwam direct na haar studie bij idverde NL binnen. De schoolverlater groeide door van projectmedewerker naar adviseur klimaatadaptatie. “Ik krijg hier zoveel kansen en ben zeker nog niet klaar met me door ontwikkelen.”

Van kinds af aan wil Julia optometrist worden. Ze studeert zelfs één jaar optometrie. “Tot ik erachter kwam dat het vooruitzicht van elke dag in een donker hokje naar andermans ogen kijken me helemaal niet aansprak. Plan B had ik niet. Ik weet nog dat mijn ouders destijds hun tuin opnieuw lieten aanleggen. Als kind was ik altijd graag buiten bezig met plantjes en dieren. Ik besefte toen dat ik liever in de buitenruimte wilde werken.”

Solliciteren als schoolverlater

Een open dag op Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp bevestigt haar gevoel. Julia gaat land- en watermanagement studeren en behaalt haar diploma. “Het solliciteren als schoolverlater viel niet mee. Maar, bij idverde NL voelde het als een soort thuiskomen. De werkzaamheden die ik mocht gaan doen, waren precies de zaken die bij mij passen. Anders dan mijn sollicitaties bij ingenieursbureaus of aannemers waar ik als schoolverlater steeds in het grijze hoekje werd geduwd. Dus alleen maar calculeren en werk voorbereiden. Ik had er geen moeite mee om onderaan de ladder te beginnen, maar wilde wel het gevoel hebben dat ik iets kan bijdragen aan onze leefomgeving. Daar ben ik bij idverde NL dagelijks mee bezig.”

Doorontwikkelen

De eerste tijd bij idverde NL heeft ze nog geen vast takenpakket. “Ik mocht proeven aan wat ik leuk vond en overal aan meewerken. Ik was blij met deze kans. Mijn collega’s waren ook geïnteresseerd in mijn motivatie en gaven mogelijkheden me te ontwikkelen. Met plezier draag ik nu elke dag bij aan de leefomgeving. Ik ontwerp zelf niet, maar geef wel advies voor de openbare ruimte. Zo hebben we laatst bijna 500 nieuwe bomen gepland in Leersum en draaide ik als omgevingsmanager mee. Een ontzettend fijne samenwerking met al onze bedrijfsonderdelen. En je bent echt voor de bewoners bezig. Dat geeft voldoening.”

Klimaatadaptie

Julia is intussen gespecialiseerd in klimaatadaptie en reist hiervoor het hele land door om met collega’s projecten uit te voeren. “Het is een nieuwe functie, maar erg belangrijk gezien de klimaatveranderingen.” Klaar met haar ontwikkeling is ze overigens nog niet. “Ik denk op dit moment na over een deeltijdmaster voor project- en procesmanagement, omdat ik wil doorgroeien naar de functie van projectleider. Ervaring heb ik nog niet, maar zonder ervaring kwam ik ook ooit binnen en ik kreeg alle kansen me te ontwikkelen.”

Word de collega van Julia!

Toekomstgerichte Groenbeheerder

  • 's-Hertogenbosch
  • 36-40 uur
  • HBO
  • Vanaf €3028,- p.m.

jr. Manager van de leefomgeving

  • Roermond
  • 32-40 uur
  • HBO
  • Vanaf €2876,- p.m.