HomeIn gesprek met Bauwe van der Velde

In gesprek met Bauwe van der Velde

Sinds 1 december 2020 is Bauwe van der Velde werkzaam als Werkvoorbereider bij idverde Realisatie, vestiging Heerenveen. In gesprek met Bauwe vertelt hij meer over zijn functie, de opleiding die hij heeft gevolgd en waarom hij voor een baan in het groen heeft gekozen.

Welke opleiding heb je gevolgd?

Ik heb eerst de hoveniersopleiding op het MBO in Leeuwarden gedaan en daarna heb ik 4 jaar in Velp op Van Hall Larenstein gezeten. Hier heb ik de opleiding Tuin- en landschapsinrichting gedaan met als uitstroomprofiel Werkvoorbereiding Beheer.

 

Waarom heb je voor een opleiding in het groen gekozen?

Als klein jongetje heeft het groen mij al aangetrokken. Toen ik 3 jaar was liep ik al samen met mijn buurman achter de grasmaaier. En zodoende heb ik op het VMBO al een groene richting gekozen, deed ik klusjes in de tuin bij familie en ben ik uiteindelijk doorgegroeid van hovenier naar Tuin- en Landschapsinrichter.

 

Je hebt, samen met 2 medestudenten, als onderdeel van de minor een ‘Bomen en Stedelijke Omgeving’ een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van droge zomers op de groei van stadsbomen. Kan je iets meer vertellen over dit onderzoek?

Dit onderzoek was in samenwerking met de WUR. Als eerst hebben we een plan van aanpak geschreven. Alles moest uitgedacht worden, hoe gaan we het aanpakken, welke methode gaan we toepassen, welke literatuur is relevant, wie moeten we benaderen etc. Toen hebben we gemeenten benaderd of we bij hen een aantal bomen mochten boren, om zo boormonsters te kunnen nemen. Gemeente Nijmegen wilde als enige gemeente samenwerken. Hiervoor hadden we heel wat voorwerk verricht aangezien lang niet iedere boom geschikt is om te boren. Ons begeleidend docent is gepromoveerd op onderzoek naar boormonsters en heeft ons in dit traject begeleid. Nadat we de bomen hadden geboord, hebben we de boormonsters bewerkt en op de computer de jaarringen gemeten. De data hebben we in Excel verwerkt en daarna conclusies aan verbonden.

 

En wat waren de conclusies?

In de zomer van 2018-2019 heeft een significante afname in de diktegroei plaatsgevonden bij de Quercus palustris (moeraseik) met 9,53% en 8,17% bij de Robinia pseudoacacia (Valse acacia). Deze percentages geven aan wat de invloed is geweest van de droge zomers op de diktegroei van stadsbomen in het Nederlands stedelijk gebied. Graag benoem ik nog even de belangrijkste aanbevelingen:

  • Houd rekening met de standplaatsfactoren en de mate van invloed die deze hebben op de stadsboom. Plant een stadsboom op de juiste locatie.
  • Investeer in een goede plantplaats. En maak – als het mogelijk is – gebruik van een ondergrondse voorziening waarin beworteling zonder belemmering kan plaatsvinden.
  • Een vergroting van het doorwortelbaar volume zorgt voor een grotere vochtvoorraad.
  • Het extra bevloeien van volwassen stadsbomen is op basis van de bevindingen in dit onderzoek niet nodig. De waargenomen groeiachterstand over twee jaar is niet schokkend.

 

Wist je na de studie welke richting je op wilde gaan?

Ik heb zitten twijfelen tussen techniek en beheer, ontwerp sprak me iets minder aan. Uiteindelijk heb ik voor beheer gekozen omdat ik het liefst met groen bezig ben.

 

Je bent op 1 december 2020 bij idverde Realisatie, vestiging Heerenveen begonnen als werkvoorbereider. Hoe zijn de eerste maanden bevallen?

Het bevalt mij zeer goed! De eerste paar weken waren even wennen, maar dat hoort erbij. Ik merk dat ik er nu goed in begin te komen en ben met verschillende opdrachten/ calculaties bezig, dit vind ik erg leuk en maakt het werk afwisselend. Ik ben op dit moment bezig met een beheerplan voor de halfverhardingen van Enexis, een communicatieplan voor Enexis en een aantal calculaties voor aanplant- en onderhoudswerkzaamheden.

 

Hoe ben je op vestiging in Heerenveen ontvangen?

Goed! Het leuke is dat we met vier nieuwe mensen zijn begonnen. We leren elkaar dus vanaf het begin kennen en dat is erg fijn. Ook de collega’s die hier al werken zijn fijn om mee samen te werken. De vestiging Heerenveen is een kleine vestiging waardoor je elkaar snel leert kennen. Er hangt een fijne hardwerkende sfeer en iedereen gaat ervoor, dat vind ik mooi aan deze vestiging.

 

Wat vind je het mooie van jouw functie als werkvoorbereider?

Het mooie vind ik dat wat ik in de jaren heb geleerd nu echt kan gaan toepassen. Het is te gek als je aan dingen hebt gewerkt en dat het later in het echt wordt uitgevoerd. Ook de diversiteit van het werk vind ik leuk.

 

Waar zien we jou over 5 jaar?

Over 5 jaar heb ik misschien wel de ETT opleiding gedaan (European Tree Technician). Hiervan was de minor en het onderzoek een eerste deel, het zou me mooi lijken om dit af te maken. Daarnaast hoop ik heel wat ervaring op te hebben gedaan als werkvoorbereider.

Download het artikel over onderzoek voor de minor ‘Bomen en Stedelijke Omgeving’ - Vakblad Bomen #53 | 2020

Wil jij ook werken in Heerenveen of als werkvoorbereider?